Slaan oor na inhoud

Drie sleutels vir suksesvolle vleisbees kunsmatige inseminasie

  • Nuus

SPRING VALLEY, Wis. [4 Mei 2022] – Teelproduktiwiteit met kunsmatige inseminasie (KI) het 'n lang pad op Amerikaanse beesplase gevorder. Vooruitgang in tegnologie en navorsing toon verbeterings in teelresultate en vertroue in KI regoor die land. Die gebruik van KI het van 4 tot 2007 met 2017% in die VSA gestyg, met 11.6% van beesvleisbedrywighede wat KI gedurende 2017 geïmplementeer het, volgens die USDA Nasionale Dieregesondheidsmoniteringstelsel (NAHMS) se Bees-opnameverslae van daardie jare.

"Om KI in jou kudde te gebruik, vereis 'n langtermynbenadering," sê Clint Sexson, grootkuddespesialis vir All West Beef/Select Sires. "Die belonings is dalk nie oombliklik nie, maar 'n blik op die toekoms kan lei tot winste in jou algehele kuddebestuursprogram."

In die westelike VSA waar Sexson elke jaar duisende vleisbeeste teel, het KI meer momentum as die nasionale gemiddelde; 13.6% van die westerse bedrywighede gebruik die teeltaktiek. Sexson sê suksesvolle KI verg 'n gewilligheid om advies te aanvaar en bestuurstrategieë aan te pas wat vir jou kudde werk.

Hier is drie sleutels om te help om jou KI-teelprogram vir sukses op te stel.

Berei die hele jaar voor vir meer swangerskappe

Dit verg 'n hele jaar fokus om koeie en verse gereed te kry vir KI. Maar dit verg niks buitengewoon nie. Net goeie bestuursbeginsels.

Begin deur beeste in goeie liggaamskondisietelling (BCS) te hê.

"So oud soos die konsep van liggaamskondisietelling is, onderskat baie produsente met 'n volle liggaamskondisietelling," sê Sexson. "Dit is baie duur as 'n koei se liggaamskondisietelling te laag is, want sy sal nie betyds terugteel nie."

Ideaal gesproke behoort koeie en verse in 'n gemiddelde BCS 4.5 tot 6 jaarrond te wees. Na kalwing kan hulle onder daardie merk daal, so beplan om aanvullende voeding te verskaf om hulle op te stel vir telingsukses.

Goeie gesondheid laat wyfies ook reproduktief goed presteer. As jy inentings en ontwurming kan koördineer voor teling, sal jy ekstra immuunondersteuning bied sodat die liggaam op voortplanting kan fokus.

Die voortplantingskanaal speel 'n integrale rol. Vir maagdelike verse kan die neem van bekkentellings en rektale palpeer van die voortplantingskanaal voor teling tyd en geld bespaar – wat jou toelaat om te vermy om hulpbronne te spandeer op vroulike diere wat nie gereed is of nie wil broei nie.

Sexson beveel teen KI aan vir koeie wat moeilik kalf omdat hul voortplantingskanale beskadig kan word. Maak seker dat u kennis neem van enige koeie wat bystand benodig gedurende die kalfseisoen.

Die hantering van beeste met behulp van lae-stres tegnieke maak ook saak.

“By die geut wanneer beeste geteel word, kan 'n tegnikus 'n duidelike verskil sien en voel tussen beeste wat verkeerd gehanteer is en dié wat versigtig hanteer word,” sê Sexson. "Gestresde of mishandelde wyfies sal nie maklik wees om te teel nie, en dit kan teeltempo's negatief beïnvloed."

Teel met behulp van visuele estrus-opsporing

Die tradisionele metode van estrus-opsporing is om te kyk hoe beeste op mekaar klim en kyk of hare aan die agterkant gevryf word. Maar daar is bestaande gereedskap om dit makliker te maak. Gereedskap soos broei-aanwyserkolle help om estrusaktiwiteit sigbaar te wys sodat jy tyd kan bespaar deur nie heeldag na beeste te kyk nie.

’n Teelaanwyservlek help om te identifiseer wanneer beeste hoë estrus-intensiteit uitdruk, wat deur meer toenemende aktiwiteit aangedui word. Soos monteeraktiwiteit plaasvind, vryf die pleisteroppervlak-ink af om 'n helder aanwyserkleur bloot te stel.

Sexson gebruik gereeld teel-aanwyserkolle wanneer KI teel, en sy voorkeurprotokol is splittyd-KI. Hy pas teel-aanwyserkolle aan nadat hy CIDR's (gekontroleerde intravaginale geneesmiddelvrystelling) getrek het en neem dan die resultate 60 uur later waar. Op hierdie stadium hou Sexson daarvan om te sien dat 55% tot 65% van beeste hoë estrusintensiteit uitdruk deur te sien dat ten minste die helfte van die oppervlakink van die kolle afgevryf word.

"As ek nog 12 tot 18 uur wag, wat 72 tot 78 uur sal wees nadat die pleisters aangebring is, styg estrusuitdrukking tot 75% tot 85% van die kudde," sê Sexson. "Daardie hoë vlak van estrus-intensiteit oor die trop dryf bevrugting aan."

Hoë estrusintensiteit vind plaas wanneer ten minste 50% van die oppervlakink van broei-aanwyserkolle afgevryf word. Beeste kan met meer sukses geteel word wanneer estrusintensiteit hoog is. Hoë estrusintensiteit lei ook tot minder embrioniese verliese na teling. Indien daar minder as 50% van die oppervlak-ink afgevryf is, oorweeg dit om goedkoper strooitjies semen te gebruik omdat die waarskynlikheid van swangerskap verminder word.

"Die gebruik van 'n teel-aanwyser-pleister in enige teelprotokol is 'n versekeringspolis om my te laat weet of enigiets dalk tydens die proses verkeerd geloop het en om beter tyd oor die kudde te teel," sê Sexson.

Stel realistiese verwagtinge, sien ekonomiese opbrengste

Om 100% van die kudde te kry om te vestig en te teel tot eerste diens KI is 'n verhewe doelwit. Dit is egter nie noodwendig realisties nie. Om die helfte van die kudde of meer ras vir KI te hê, is meer in ooreenstemming met industriestandaarde en is voordelig vir algehele kuddewinsgewendheid.

"As jy 100 koeie het, en jy wil hê dat 50% van hulle die eerste 10 dae van die kalfseisoen kalf, gaan jou bulle dit nie regkry nie," sê Sexson. “Dis nie dat die bulle nie die koeie kan teel nie. Die koeie gaan net nie so opgestel word dat jy binne 50 dae 10% van die kalwers gaan kry nie.”

Sexson sê dit is moontlik om 60% of 70% van die kudde in die eerste 30 dae met natuurlike diens geteel te kry as jou bestuur goed is. Met KI kan jy 70% van die kudde met die eerste diens suksesvol geteel kry. Dit plaas jou in posisie vir die grootste deel van jou kudde om in die eerste 10 dae te kalf. Om die kalfseisoen met KI vooraf te laai, help om speengewigte te verhoog omdat die gemiddelde ouderdom van kalwers styg. Jy kan ook die voordele van eenvormige kalfgewasse by bemarking pluk om jou winspunt te help bevoordeel.

Die ESTROTECT-teelaanwyser is die bedryfstandaard om die doeltreffendheid en ekonomie van beeste te teel. Met miljoene en miljoene eenhede regoor die wêreld verkoop, is ESTROTECT die enigste teelbestuursinstrument wat in 'n menigte universiteitstudies deur navorsers in die bedryf getoets word.

# # #

skrywer: Wyatt Bechtel, wbechtel@filamentag.com

organisasie: Filament namens ESTROTECTTM

PDF: Skakel na PDF-dokument

Hoë-resolusie beelde vir aflaai: https://bit.ly/3KnCeZU https://bit.ly/399WZag

ET_ Clint Sexson met teel aanwyser patch_FINAL.jpg: Clint Sexson (links voor), grootkuddespesialis vir All West Beef/Select Sires, berei voor om 'n koei te teel nadat hy hoë estrusintensiteit vanaf 'n geaktiveerde teelaanwyservlek waargeneem het.

ET_ Clint Sexson headshot_FINAL.jpg: Clint Sexson, groot kuddespesialis vir All West Beef/Select Sires, woon in Stanfield, Oregon, waar hy 'n sewe-state-gebied reis om beeste vir groot vleisbeesboerderye te teel. Voordat hy by All West Beef in 2015 aangesluit het, was Sexson die vee-beoordelaarspanafrigter en beesvleiseenheidbestuurder by Oregon State University.

ET_Breeding Indicator product_FINAL.png: Sommige teel-aanwysers het maklik leesbare bullseyes (swart oppervlak-ink) op hulle. Sodra die bullseye, of die ekwivalente oppervlakte, van die dier afgevryf is – is daardie dier gereed om te teel en is dit tot drie keer meer geneig om 'n bevestigde dragtigheid tot gevolg te hê.

Terug na bo