Slaan oor na inhoud

Drie maniere om estrus-opsporing vir melkkuddes te maksimeer

  • Nuus

Vinnige genetiese vordering in die suiwelbedryf hou verband met winsgewendheid, en winsgewendheid word dikwels deur langlewendheid bepaal. ’n Suiwelvers betaal nie vir haarself tot haar tweede laktasie nie, sê Jeffrey Stevenson, emeritusprofessor in beesvoortplantingsfisiologie aan die Kansas State University.

So hoe verseker jy dat sy deur haar tweede laktasie en langer in die kudde bly? Jy maak seker sy sal swanger raak.

"Wanneer estrus uitgedruk word, neem swangerskapsyfers by kunsmatige inseminasie (KI) toe, meer lewensvatbare embrio's word per spoel verkry en swangerskapsyfers by embrio-oordragontvangers is groter," verduidelik Stevenson.

Verskeie estrus-opsporingsinstrumente is tot 'n suiwelprodusent se beskikking - aktiwiteitsmonitors, stertverf, kryt, visuele opsporing en broei-aanwysers. Die broei-aanwyserpleister is uniek omdat dit ekonomies is en baie van die raaiwerk en onnodige arbeid uitneem.

Hy bied drie maniere om die gebruik van teel-aanwyserkolle te maksimeer.

 

  1. Verbeter sinchronisasie protokolle

Nasionale Dieregesondheidsmoniteringstelsel (NAHMS) se data toon dat suiwel-estrus-sinchronisasie sedert 2007 in gebruik toegeneem het, asook die gebruik van vastetyd-KI. Meer as 85% van melkkuddes gebruik KI, ongeag die kuddegrootte. KI-sukses hang grootliks af van tydsberekening, en estrus-opsporingsinstrumente verhoog daardie kans op sukses.[1]

'n Paar sinchronisasieprotokolle is beskikbaar vir verse en koeie. Stevenson sê 'n broei-aanwyserpleister kan nuttig wees vir alle soorte operasies. Hy stel voor dat 'n pleister by prostaglandientoediening geplaas word.

"Wanneer wyfies 'n funksionele corpus luteum het, stimuleer prostaglandien sy afsterwe en begin die aanvang van estrus in 48 tot 72 uur," sê Stevenson. "Hoewel staan-om-te-bery aktiwiteit wat met estrus geassosieer word, wissel van net 'n paar uur by lakterende koeie tot aansienlik langer by melkverse, vind ovulasie gewoonlik tussen 24 en 30 uur na die aanvang van estrus plaas, ongeag die duur van estrus."

’n Broei-aanwyservlek sal aandui dat staande aktiwiteit plaasgevind het deur die verlies van die silwer of swart oppervlakink waar te neem om die kleur van die aanwyser te openbaar. Die beste deel is dat jy nie daar hoef te wees om aktiwiteit waar te neem nie. ’n Teelaanwyserpleister werk ongeag watter estrus-sinchronisasieprotokol gebruik word.

 

  1. Bepaal fietsry, swangerskapstatus

In seisoenale, weidende melkkuddes kan siklisiteit 'n groot hindernis wees om koeie gedurende die teelseisoen dragtig te kry. Om die fietsrystatus van lakterende koeie te ken voordat 'n KI-teelprotokol begin word, sal bepaal watter protokol die suksesvolste sal wees.

Dit sal gerieflik wees vir KI om altyd die eerste keer te werk, maar baie faktore beïnvloed KI-sukses. As dit nie suksesvol is nie, sal jy daardie wyfie so gou as moontlik wil herteel. Die aanbring van 'n broei-aanwyserpleister om bronstigheid 21-25 dae na KI op te spoor, sê Stevenson, kan wys of 'n wyfie swanger geword het of teruggekeer het na bronstigheid vir herteling.

“Om die eerste estrus na KI op te spoor is 'n belangrike aktiwiteit wat oor die hoof gesien word. Sodra jy 'n koei teel, is dit redelik belangrik om haar dragtigheidstatus so gou moontlik te bepaal,” sê Stevenson. "Hoe vroeër jy weet, hoe vinniger kan jy iets daaraan doen."

"Dit is belangrik in 'n melkery met 'n 365-dae teelseisoen," voeg hy by. "Maar dit is selfs meer kritiek in 'n weidingsmelkery waar die broeiseisoen meer gedefinieer is."

Byvoorbeeld, wanneer ultraklank gebruik word vir dragtigheidsdiagnose en nagaan van alle kwalifiserende koeie wat ten minste 30 tot 36 dae vroeër geïnsemineer is, sal die aanbring van 'n pleister wanneer GnRH toegedien word om 'n hersinkroniseringsprotokol te begin opsporing van estrus moontlik maak voordat jy prostaglandien sewe dae later toedien. As die pleister nie gedurende daardie tyd geaktiveer word nie, sal die pleister ook nuttig wees om 'n vroeë estrus na prostaglandien op te spoor wat kan voorkom voor die geskeduleerde vaste tyd KI.

 

  1. Toon estrus intensiteit

Monitering van estrus intensiteit kan gebruik word om superovulasie reaksie en embrio kwaliteit in verse te voorspel, deel Stevenson.

“As skenkerwyfies groter bronstigheidsintensiteit toon, kan jy besluit om 'n ander vaar in daardie verse te gebruik, want jy weet jy gaan meer embrio's uit hulle kry, as hulle meer as 50% van die pleisteroppervlak-ink heeltemal afgevryf het. ,” verduidelik hy. "Jy kies watter tipe vaar (suiwel of beesvleis) jy op daardie wyfies wil gebruik."

Boonop is estrusintensiteit 'n goeie aanduiding in die ontvangerkudde. Die instandhouding van die ontvangerkudde kan die duurste deel van 'n program wees, voeg hy by. Wyfies wat die mees intense estrus toon, is die mees vrugbare, so jy wil die beste genetika in hulle plaas.

Verbeter jou winspunt deur die vrugbaarste wyfies gouer te vind, meer swangerskappe te lewer en hulle langer in die trop te hou.

 

Die ESTROTECT-teelaanwyser is die industriestandaard vir die optimalisering van beestelingdoeltreffendheid en -ekonomie. Met miljoene en miljoene eenhede wat regoor die wêreld verkoop word, is ESTROTECT die enigste teelbestuursinstrument wat in 'n menigte universiteitstudies deur navorsers getoets is.

# # #

skrywer: Wyatt Bechtel, wbechtel@filamentag.com

organisasie: Filament namens ESTROTECTTM

PDF: Skakel na PDF-dokument

Terug na bo