Slaan oor na inhoud

Estrus-opsporing is maklik gemaak met broei-aanwyserkolle

  • Nuus

LENTE VALLEI, Wis. [12 Oktober 2021] – Om te weet wanneer beeste in estrus is, is die eerste stap na reproduktiewe sukses op melkerye. Effektiewe reproduksieprogramme hou koeie op skedule vir teling terwyl verse doeltreffend ontwikkel word. 

"Visuele estrus-opsporing met behulp van 'n hulpmiddel, soos 'n teel-aanwyserpleister, het werklike waarde om koeie wat vroeg in estrus kom op te spoor of om teling te verwag vir tydige kunsmatige inseminasie (KI) protokolle," sê Jeffrey Stevenson, beesvoortplantingsfisiologiespesialis vir Kansas State University . 

Wanneer estrus nie stiptelik opgespoor word nie, kan dit lei tot swakker eerstediensbevrugtingsyfers, langer intervalle tussen inseminasies en vermindering in algehele winsgewendheid.1,2,3

In navorsingstudies het broei-aanwyserkolle so effektief getoon as aktiwiteitsmoniteringstelsels om estrus te bepaal. ’n Studie wat deur die Kansas State University gedoen is, het getoon dat kolle 74.7% van die tyd bronstigheid opgespoor het in vergelyking met 72.2% vir aktiwiteitsmonitors by koeie wie se bronstigheid gesinchroniseer is.4

Hier is vier maniere waarop teel-aanwyser kolle kan help om jou voortplantingsprogram te verbeter: 

Maak teelbesluite makliker

Nie net is teling op bronstigheid 'n goeie manier om die waarde van genetika te bestuur nie, maar jy kan dit ook gebruik om reproduktiewe besluite te neem. Teelaanwyserkolle help om beter te wys wanneer beeste in 'n hoër estrusintensiteit is. Soos monteeraktiwiteit plaasvind, vryf die pleisteroppervlak-ink af om 'n helder aanwyserkleur bloot te stel. 

"Kuddes wat geslagte semen gebruik, kan koeie insemineer wat meer intense bronstigheid uitdruk deur kolpunttelling, terwyl die minder intense bronst koeie geteel kan word na beessemen," sê Stevenson. 

Indien 'n pleister minder as 50% van die oppervlak-ink afgevryf het, kan jy besluit om goedkoper strooitjies semen te gebruik omdat daar 'n verminderde waarskynlikheid van swangerskap is. As 50% of meer oppervlak-ink afgevryf word, kan meer waardevolle genetika gebruik word.

Visuele estrus-opsporing maklik gemaak

Visuele hitte-opsporingshulpmiddels soos broei-aanwyserkolle, stertverf en kryt is eenvoudige, bekostigbare opsies om estrus te monitor, veral in groot groepe beeste. Alhoewel koeie en verse nie 24/7 dopgehou hoef te word wanneer visuele hulpmiddels gebruik word nie, moet hulle steeds ten minste een keer per dag waargeneem word as jy net een keer per dag KI teel.

Met teel-aanwyserkolle kan jy maklik estrusaktiwiteit monitor deur vinnig die pleister waar te neem om vas te stel wanneer beeste na estrus kom voor die geskeduleerde tydige KI. 

Oop koeie? Geen probleem

As jy tans stertverf of -kryt gebruik om estrus visueel te identifiseer, kan die toepassing van teel-aanwyserkolle na roetine-dragtigheidsondersoeke jou help om probleemkoeie vas te stel en teeldoeltreffendheid te verbeter.

Teeltegnici kan soos gewoonlik met die krale loop om verf of krytvryf vir die eerste telingsiklus te lees. Pas dan, nadat dragtigheidsondersoeke vasgestel het watter koeie oop is, teelaanwyserkolle op oop koeie toe om estrus meer akkuraat in die volgende siklus op te spoor.

"Wanneer koeie oop is op dragtigheidsondersoekdag, is dit 'n goeie manier om kolle op daardie koeie te plaas om seker te maak hulle word so gou moontlik geteel," sê Stevenson. “Daar sal minder van hierdie oop koeie wees wat tipies moeilik geteel word. As jy haar in ’n broeiseisoen van 365 dae wil laat geteel, moet jy al die beskikbare gereedskap gebruik.”

Bepaal wanneer verse siklus

Wanneer verse in 'n oop perseel of weiding geteel word, kan dit 'n paar siklusse neem om estrus waar te neem voordat 'n hele groep geteel sal word. Sommige verse sal makliker hitte toon, terwyl ander langer kan neem om puberteit te word.

"Die algemeenste versteelprotokol wat ek in kuddes met oop lote sien, is om prostaglandien toe te dien en dan te teel wanneer 'n vers estrus toon," sê Stevenson. “Verse word dan visueel opgespoor vir hitte, en wanneer dit nie geïnsemineer word nie, ontvang hulle prostaglandien twee weke ná die eerste prostaglandien dosis gevolg deur hitte opsporing.”

Stevenson sê 'n teel-aanwyservlek sal ideaal wees wanneer verse geteel word, want daardie verse met minder intense of meer subtiele estrus-aktiwiteit (minder staan ​​tot gemonteerde gebeurtenisse) kan met die pleister opgespoor word. 

Teelaanwyserkolle is ’n eenvoudige, bekostigbare manier vir jou om estrus beter op te spoor en telingsukses in jou kudde te verbeter.

Vir meer inligting oor broei-aanwyser kolle, besoek ESTROTECT.com.

Die ESTROTECT-teelaanwyser is die bedryfstandaard om die doeltreffendheid en ekonomie van beeste te teel. Met miljoene en miljoene eenhede regoor die wêreld verkoop, is ESTROTECT die enigste teelbestuursinstrument wat in 'n menigte universiteitstudies deur navorsers in die bedryf getoets word.  

# # #

skrywer: Wyatt Bechtel, wbechtel@filamentag.com

organisasie: Filament namens ESTROTECTTM

PDF: Skakel na PDF-dokument

Prente om af te laai: https://bit.ly/399WZag 

ET_Teelaanwyser pleister melkkoei aansoek_FINAL.jpg: ’n Boer plak ’n teelwyser, ’n selfklewende plakker, tussen ’n koei se heup en stertkop aan. Die aanwyser se oppervlak-ink word deur wrywing tydens montering afgevryf en toon 'n aanwyserkleur. Wanneer genoeg kleur blootgestel word, word die dier as gereed beskou om te teel. 

ET_Teelaanwyser product_FINAL.jpg: Sommige teelaanwysers bevat maklik leesbare bullseyes (swart oppervlakinkt). Sodra die bullseye, of die ekwivalente oppervlak, van die dier afgevryf is - is die dier gereed om te teel en is dit tot drie keer meer geneig om 'n bevestigde dragtigheid te bewerkstellig.

 

1Stevenson JS, Call EP. Invloed van vroeë estrus, ovulasie en inseminasie op vrugbaarheid by postpartum Holstein koeie. Teriogenologie. 1983.

2Fricke PM, Carvalho PD, Giordano JO, Valenza A, Lopes G Jr, Amundson MC. Uitdrukking en opsporing van estrus in melkkoeie: Die rol van nuwe tegnologieë. Dier. 2014.

3Cabrera VE. Ekonomie van vrugbaarheid in hoë-opbrengs melkkoeie op beperkte TMR-stelsels. Dier. 2014.

4Sauls JA, Voelz BE, Hill SL, Mendonça LGD en Stevenson JS. Departement Veekundige Wetenskappe en Nywerheid, Kansas State University. Tydskrif vir Suiwelwetenskap. 2017.

Terug na bo